ВИСОКОБІЛКОВИЙ ХЛІБ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Автор(и)

  • В.М. Махинько
  • Л.М. Черниш
  • М.О. Прищепчук

Ключові слова:

харчування, хліб, білок, амінокислоти, ізолят білка, суха клейковина

Анотація

Військова служба характеризується значними фізичними та психоемоційними навантаженнями. Їх рівень та інтенсивність залежать від роду військ та особливостей виконання військового обов’язку. Ця обставина знайшла свої відображення в оновлених цього року «Нормах харчування військовослужбовців...». У них, крім загальновійськового раціону № 1 наведено ще 9 варіантів харчового забезпечення (льотна, морська, підводна норми тощо). Незважаючи на певні відмінності, у розроблення цих норм закладалася вимога достатньої калорійності та збалансованого вмісту основних поживних речовин. Зважаючи на скрутну економічну ситуацію, намагання здешевити запропоновані продуктові набори призвело до того, що у більшості раціонів значне місце займають вуглеводвмісні продукти (картопля і хліб). У статті проаналізовано діючі норми харчування військовослужбовців, показано, що значну частку в цих раціонах (24–28 %) становлять хлібобулочні вироби. Вивчення хімічного складу передбачених нормами хлібних виробів показало їх незбалансованість за основними харчовими компонентами та низьку біологічну цінність наявних білків, які містять недостатню кількість незамінної амінокислоти лізину. Вирішити цю проблему можна за рахунок збагачення усіх розроблених раціонів джерелами тваринного білка чи додавання повноцінних рослинних білків. Зважаючи на високу вартість, складність зберігання і транспортування та можливість медико-біологічного забруднення м'ясо-молочної продукції, рослинні джерела повноцінного білка (насамперед – з бобових культур) мають значну перевагу. Однак їх необхідно використовувати у вигляді високоочищених форм (ізолятів), оскільки усі бобові містять антипоживні фактори, що ускладнює їх засвоєння. Запропоновано використовувати ізолят соєвого білка та суху пшеничну клейковину для збалансування хімічного складу хлібобулочних виробів, підвищення біологічної цінності та ступеню утилізації білків. Розроблений виріб містить у 2 рази більше білка з високою біологічною цінністю, а підвищений вихід виробів та довший термін збереження свіжості робить їх випуск перспективним і економічно доцільним.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-04

Як цитувати

Махинько, В., Черниш, Л., & Прищепчук, М. (2018). ВИСОКОБІЛКОВИЙ ХЛІБ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ. Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, (57), 209–215. вилучено із http://miljournals.knu.ua/index.php/zbirnuk/article/view/272

Номер

Розділ

ГУМАНІТАРНІ АСПЕКТИ ЗБРОЙНИХ СИЛ